ICAS - Sample English Paper A

Sample Questions

1) Tracy and her friends did a survey of the trash found on the beach, and categorized the items they found according to the type of material and the number/amount of it.

Here is the bar graph of their findings.

ICAS Science question bar chart

How much paper was found?
a) 5000
b) More than 5000
c) Less than 5000
d) 2500

2) The following figure shows the leafcutter ant carrying a leaf.

ICAS Science question leaf cutter ant

To which part of the ant’s body is the sting attached?
a) Head
b) Thorax
c) Abdomen
d) Leg

3) The figure below shows the parts of a plant.

ICAS Science question plant parts

Which part of the plant carries water from the roots to the leaves?
a) Shoot system
b) Stem
c) Internode
d) Primary root

4) Given below is the classification of plants into those that bear seeds and those that do not.

ICAS Science question classification of plants

From the diagram, it is clear that conifers
a) Do not have seeds
b) Have seeds but not flowers
c) Have flowers but not seeds
d) Have both flowers and seeds

5) Given below is a map of an area near White Lake.

ICAS Science question white lake

In what direction is Mike’s house from the White Lake?
a) North-east
b) South-east
c) East
d) South

6. Vanessa was given four types of paper bags. She put canned drinks into each bag until the bag began to tear. She recorded her data, as shown in the table below.

Type of paper
bags

Number of canned drinks put in the paper bag 
before it began to tear

A

6

B

9

C

12

D

4

Based on the data given on the table, which bag is the strongest?
a) A
b) B
c) C
d) D

7) The figure below shows some parts of the human body.

ICAS Science question human body parts

Which of the following correctly represents X, Y and Z?


X

Y

Z

1

nose

gullet

lung

2

mouth

gullet

heart

3

nose

windpipe

lung

4

mouth

windpipe

heart

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

8) A hamster is kept in an airtight box, as shown in the diagram below, for twenty-four hours. Food and water are kept inside the box.

ICAS Science question airtight box

What will happen to the hamster after 24 hours?
a) The hamster will grow.
b) The hamster will finish the food and water.
c) The hamster will die.
d) The hamster will not eat.

9) The diagram below shows how some living things can be grouped.

ICAS Science question question living things

On what basis is the classification done in the diagram above?
a) Number of seeds
b) Mode of reproduction
c) Ability to produce flowers
d) Habitat

10) Elaine made a table, as follows, of four objects and the material they are made from.


Object

Material

1

Tyre

Rubber

2

Brick

Ceramic

3

Cutting board

Wood

4

Ice-cream stick

Glass

Which of the objects did Elaine match wrongly?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4


Answer key: 1) c 2) c 3) b 4) b 5) b 6) c 7) c 8) c 9) b 10) d


International Short Story Writing Contest for School Children